Άγγελος Πούλος

E-mail: poulos.agg@gmail.com - https://www.facebook.com/poulos.agg

Τηλ :6932250073

Γιάννης Ρούπας

E-mail: groyp@sch.gr - https://www.facebook.com/giannis.roupas.3

Τηλ: 6945990525

13-9-2020

Πάνω από 495 κενά στην Αν. Αττική

Καμιά παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μετά την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών και των τοποθετήσεων των Συναδέλφων αναπληρωτών της Α’ φάσης ο αριθμός των κενών στην Ανατολική Αττική παραμένει υψηλός. Αναλυτικά :

Ειδικότητες

Εκτιμώμενα κενά μετά την τοποθέτηση αναπληρωτών
1. Δάσκαλοι     (ΠΕ 70) 83
2. Νηπιαγωγοί (ΠΕ 60) 18
3. Αγγλικών     (ΠΕ 06) 18
4.Φ. Αγωγής   (ΠΕ 11) 14
5. Μουσικής   (ΠΕ 79) 11
6. Γαλλικών (ΠΕ 05) -
7. Γερμανικών (ΠΕ 07) -
8. Θεατρικής Αγωγής (ΠΕ 91) 17
9. Εικαστικών (ΠΕ 08) 30
10. Πληροφορικής (ΠΕ 86) 10
11. Εκπ/κοί Ειδικής Αγωγής σε δομές Ειδικής Αγωγής 54
12. Εκπ/κοί για παράλληλη στήριξη ;
13. ΖΕΠ ;

Στα παραπάνω 255 κενά πρέπει να προσθέσουμε κι αυτά της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ΖΕΠ που ξεπερνούν τα 240. Δηλαδή, μιλάμε συνολικά για πάνω από 495 κενά . Τα σχολεία ξεκινάνε τη Δευτέρα και τα παιδιά που χρειάζονται τις τάξεις Υποδοχής, προφανώς για το υπουργείο και την κυβέρνηση, θεωρούνται πως είναι ενός κατώτερου θεού. Στην πραγματικότητα τα κενά είναι ακόμη περισσότερα καθώς ο υπολογισμός έχει γίνει με 25 μαθητές ανά τμήμα ενώ οι Συνάδελφοι ειδικοτήτων έχουν γίνει και φέτος λάστιχο καλύπτοντας 3 και περισσότερα σχολεία για την κάλυψη του ωραρίου τους. Επίσης στα ολοήμερα δεν έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος σε όλα τα σχολεία όπως είναι πάγιο αίτημα του Κλάδου.

Το φετινό αλαλούμ που επικρατεί στο Υπουργείο Παιδείας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η απόλυτη προχειρότητα, η απουσία κάθε σοβαρού προγραμματισμού και λογικής, η ανετοιμότητα σε αυτή τη κρίσιμη χρονική στιγμή, η αλληλοεπικάλυψη εγκυκλίων που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην υλοποίησή τους και στη λειτουργεία των σχολικών μονάδων, δείχνουν την τραγελαφική κατάσταση που υπάρχει.

Βεβαίως όταν πρόκειται για την περαιτέρω ελαστικοποίηση και διάλυση των εργασιακών σχέσεων τα χτυπήματα συνεχίζονται χωρίς η κυβέρνηση να «χάνει τον δρόμο της». Η κρίση με τον codid19 δε θα επιτρέψουμε να αποτελέσει την αφορμή για την καταπάτηση και την απώλεια των εργασιακών μας δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας μας της αξιοπρέπειας. Τη Δευτέρα εισάγεται και αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ στη βουλή η πρόβλεψη για την πρόσληψη αναπληρωτών τρίμηνης χρονικής διάρκειας!!! Προσλήψεις με χρονική διάρκεια ‘αλά καρτ’, άνθρωποι αναλώσιμοι, ανθρώπινες ζωές ‘αλά καρτ’. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε στιγμή, να αφυπνιστούμε όλοι πριν να είναι πολύ αργά.

‘Όπως επίσης δε θα επιτρέψουμε να γίνουν υπερβάσεις διδακτικών ωραρίων και οι Συνάδελφοι να μπαίνουν στα κενά τους, να απασχολούν μαθητές και να μπαλώνονται με κάθε τρόπο τα κενά για τα οποία υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Δε θα επιτρέψουμε λύσεις που σημαίνουν παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων και προσωπική βιολογική εξουθένωση, με ωράρια που δεν αντέχει κανένας Συνάδελφος, με συνεχή ετοιμότητα, με λειτουργεία σχολείων διαφορετική από κάθε άλλη σχολική χρονιά και γενικά με ευθύνες που επιχειρεί το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση να μετακυλήσει στις πλάτες των Συναδέλφων.

Είναι αστείο να προσπαθούν να περάσουν επικοινωνιακά πως οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες της κυβέρνησης εξαντλούνται στη διανομή ενός παγουριού και μιας μάσκας που ακόμη και αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμα στην πλειονότητα των σχολείων της χώρας.

Να ληφθεί υπόψη πως τα κενά θα γίνουν ακόμη περισσότερα με τις άδειες Συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σε κάθε σχολείο να υπάρχει ένας επιπλέον Συνάδελφος ΠΕ70 για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων και την αναπλήρωση των Συναδέλφων που θα απουσιάζουν έκτακτα. Αντίστοιχη πρόβλεψη να γίνει και για τα νηπιαγωγεία.

Σε ό, τι αφορά την προσχολική αγωγή να επισημάνουμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στους δήμους Αχαρνών, Παλλήνης-Γέρακα, Παιανίας-Γλυκών Νερών σχετικά με τη στέγαση νηπίων και προνηπίων. Εκεί η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού μετά από τόσα χρόνια ουδεμία προετοιμασία υπάρχει στη φοίτηση δεκάδων νηπίων προκρίνοντας λύσεις «στο πόδι» όπως τη φιλοξενία τους σε αίθουσες εκδηλώσεων δημοτικών σχολείων, παλιές αίθουσες συνεδριάσεων δημοτικών συμβουλίων και ό,τι πιο παλιό και άχρηστο υπάρχει κτιριακά.

Θα πρέπει επιτέλους κυβέρνηση και δημοτικές αρχές να εμπεδώσουν πως η προσχολική αγωγή είναι ο καθοριστικός πρώτος κρίκος στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και την εξέλιξή της σε κάθε άνθρωπο.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν ενέργειες ενός σύγχρονου κράτους. Η επιλογή και η καραμέλα της ατομικής ευθύνης παντού με απόσυρση της πολιτείας από κάθε κοινωνικό πυλώνα και ασφαλώς και από την εκπαίδευση δε θα περάσει.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου τοποθετήσεων εκπαιδευτικών στη Δ/νση της Αν. Αττικής θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται στα γραφεία πολλές φορές πέρα από το εργασιακό τους ωράριο και Σαββατοκύριακα, χωρίς την παραμικρή ανταμοιβή. Είναι γνωστές οι ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία που απαιτούνται, ένας χώρος ακατάλληλος για μια τόσο σοβαρή εργασία, τηλεπικοινωνίες εντελώς για κλάματα και μηδενική τεχνική υποστήριξη. Μια Δ/νση που υποδέχεται 1500 αναπληρωτές τον χρόνο είναι απαράδεκτο να έχει αφεθεί στην τύχη της.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ü  Να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις βελτίωσης των Συναδέλφων πριν τη Β’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών.

ü  Να πραγματοποιηθεί άμεσα Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ

ü  Δυναμικά στην κινητοποίηση της ΔΟΕ στις 14/9 το απόγευμα στη Βουλή ενάντια στην τροπολογία που επιτρέπει την πρόσληψη αναπληρωτών τρίμηνης χρονικής διάρκειας.

    

ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ