ΠΑΛΛΗΝΗ:19/12/2020

Α.Π. : 100 

 

Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας, χωρίς να έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο, κρατά ανοιχτά τα ειδικά σχολεία, θέτοντας σε κίνδυνο προσωπικό και μαθητές

Το ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος», στηρίζει τους συναδέλφους, που εργάζονται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες στα ειδικά δημοτικά σχολεία.

Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας , χωρίς να έχει λάβει εξειδικευμένα μέτρα για τις ΣΜΕΑΕ ως προς την προστασία των μαθητών και εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι έχουν ειδικά χαρακτηριστικά και διαφοροποιήσεις από τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης, και χωρίς να έχει στείλει διευκρινιστικές οδηγίες, επιμένει να κρατά ανοιχτά τα ειδικά σχολειά, θέτοντας σε κίνδυνο το προσωπικό και μαθητές τους. Έτσι επιτρέπει τη λειτουργία των ειδικών σχολείων αγνοώντας πως :

  • Πολλοί μαθητές δεν έχουν λεκτική επικοινωνία και δεν μπορούν να μεταφέρουν την όποια αδιαθεσία τους που μπορεί να σχετίζεται με τον covid 19 , οποίος έχει πολλά κοινά συμπτώματα με την κοινή γρίπη .
  • Η φύση της διδασκαλίας σε ένα ειδικό σχολείο, απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε σωματική επαφή είτε με το πρόσωπο του ( ασκήσεις λογοθεραπείας ) είτε με ολόκληρο το σώμα του (εργοθεραπεία , φυσικοθεραπεία , γυμναστική , δεξιότητες φαγητού αυτοεξυπηρέτηση).
  • Σε ένα ειδικό σχολείο, οι εκπαιδευτικοί, το ΕΕΠ και το ΕΒΠ εναλλάσσονται συνεχώς, εκπονούν προγράμματα συνδιδασκαλίας και είναι σίγουρο πως θα εμπλακούν σε κρίσεις μαθητών και θα έρθουν σε επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις τους.
  • Οι περισσότεροι μαθητές αδυνατούν να φορέσουν μάσκα .
  • Η μεταφορά τους γίνεται με λεωφορεία, mini bus και ταξί, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους μεγάλης διασποράς του ιού.

Με βάση τα παραπάνω ο σύλλογος εκπαιδευτικών Αλέξανδρος Δελμούζος   διεκδικεί :

  • Καθημερινά επαναλαμβανόμενα τεστ ανίχνευσης του covid 19 για το προσωπικό.
  • Καθημερινή παρουσία κλιμάκιου του ΕΟΔΥ σε κάθε ειδικό σχολείο
  • Μαζικά, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για τους μαθητές με την συναίνεση των γονιών και κηδεμόνων τους .
  • Εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας .
  • Την άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού (Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ, καθαριότητας) στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. με την πρόβλεψη για την αναπλήρωση των εργαζομένων οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν άδειες είτε επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε τις άδειες ειδικού σκοπού που δικαιούνται, χωρίς τους περιορισμούς που θέτει η Υπουργική Απόφαση.
  • Εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εργαζόμενους στα ειδικά σχολεία.
  • Αύξηση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς και μείωση των μεταφερόμενων μαθητών ανά μέσο. Αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν σχολικές μεταφορές με οχήματα που να είναι αποκλειστικής χρήσης από τα σχολεία.
  • Τα παιδιά που λόγω σοβαρών νοσημάτων παραμένουν στο σπίτι τους, να υποστηριχτούν διεπιστημονικά με κάθε πρόσφορο μέσο, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

Το ΔΣ του συλλόγου Αλέξανδρος Δελμούζος στέκεται δίπλα στους Συλλόγους Διδασκόντων των ειδικών σχολείων της περιοχής μας, (ΠΝΑ Ραφήνας και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ν.Μάκρης) και θέτει στην διάθεσή τους, κάθε δυνατή συνδικαλιστική και νομική κάλυψη . Απαιτεί την άμεση κάλυψη των 2 κενών ΕΕΠ του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ν. Μάκρης.

Επιπλέον καλεί το ΔΣ της ΔΟΕ να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των συναδέλφων.

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο  Γεν. Γραμματέας

Kων/νος     Βερέτσος                                                          Σάββας  Σεχίδης