Αριθμ.Πρωτ.: 80

25-9-2020

 

Υπό διωγμό οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων σε ΚΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΠΕ από την κυβέρνηση. Γιατί η ΔΟΕ σιωπά;

Νέα, απαξιωτική επίθεση στο θεσμό του Αιρετού Εκπροσώπου των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια εξαπέλυσε η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως. Με τροπολογία που κατέθεσε, σε άσχετο με την εκπαίδευση νομοσχέδιο, μεταθέτει τις προγραμματισμένες για την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των Αιρετών εκπροσώπων στα τρία Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΚΥΣΠΕ), για το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τα σχολεία δεν λειτουργούν. Είναι προφανές, ότι, για την κυβέρνηση, η τακτική αυτή αποτελεί ένα επιπλέον τέχνασμα για την περεταίρω αποδυνάμωση του θεσμού της εκπροσώπησης των εργαζομένων στη Διοίκηση της εκπαίδευσης. Ο θεσμός έχει ήδη αποδυναμωθεί με την απαράδεκτη από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας απόφαση για εκδίωξη των Αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Επιλογής Στελεχών της εκπαίδευσης, στα οποία, πλέον, θα συμμετέχουν αποκλειστικά οι «αρεστοί» στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Σε λίγο θα φτάσουμε οι αιρετοί μας να αποκλεισθούν και από τα συμβούλια που εξετάζουν τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Με τέτοιες, όμως, επιλογές η δημοκρατία στη Διοίκηση της εκπαίδευσης όπως και η αξιοκρατία, η διαφάνεια και το δίκαιο των αποφάσεων πλήττονται άμεσα και βάναυσα! Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι απόλυτα έκθετη έναντι της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών και οφείλει να λογοδοτήσει για τις αποφάσεις αυτές.

Έχοντας περάσει από πολλά στάδια, με την πίεση και απαίτηση των ίδιων των εκπαιδευτικών, αλλά και ορισμένων-ελάχιστων είναι αλήθεια- συνδικαλιστικών σχημάτων, που στήριζαν προς αυτή την κατεύθυνση, ο θεσμός των Αιρετών, σε πολλά πρωτοβάθμια σωματεία αποτελούσε τη φωνή και τη συνείδηση του εκπαιδευτικού έναντι στην αυθαιρεσία, την παρατυπία και την πελατειακή λογική που χαρακτήριζαν και χαρακτηρίζουν στο σύνολό της την ελληνική Διοίκηση και τη Διοίκηση της εκπαίδευσης ειδικότερα. Όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις των εκπαιδευτικών που σχετίζονται με τη διαφάνεια των υπηρεσιακών μεταβολών υλοποιούνται και προασπίζονται σήμερα στην πράξη μέσα από τη λειτουργία του θεσμού του Αιρετού.

Όλοι μας στην υπηρεσιακή μας διαδρομή όταν κάποια στιγμή θεωρήσαμε ότι αδικηθήκαμε στις υπηρεσιακές μας μεταβολές στον πρώτο που απευθυνθήκαμε ήταν στον αιρετό του κλάδου μας.

Διαχρονικά μαχόμαστε για έναν Αιρετό που θα εκπροσωπεί και θα υποστηρίζει τα συμφέροντα όλων των εκπαιδευτικών, θα στέκεται απέναντι σε οποιαδήποτε αδιαφανή απόφαση της διοίκησης και θα υπερασπίζεται τα δίκαια και τα ίσα δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως ταυτότητας και ρόλου.

Η επίπλαστη αναφορά, για να γίνει αρεστή στους γονείς, η υπουργός ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο για να μη χαθούν ώρες μαθημάτων, είναι τουλάχιστον αστεία, για ένα υπουργείο που ενώ ήξερε για τα δεδομένα του covid από τον Μάρτιο " κατάφερε" να ανοίξει τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα να μην έχουν τοποθετηθεί όλοι οι εκπαιδευτικοί και καθημερινά να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες.          

Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την τροπολογία αλλαγής της ημέρας των εκλογών αιρετών και τη ΔΟΕ επιτέλους να αναδείξει το θέμα.

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας

Κων/νος Βερέτσος                                     Σάββας   Σεχίδης