Παλλήνη: 19-7-2019                                                                                                            Αριθμ.Πρωτ.: 169  

Αναστολή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στους τέσσερις από τους πέντε Δήμους της περιοχής μας παρά τις διαβεβαιώσεις των περισσότερων Δημάρχων για την εφαρμογή της από το σχ. έτος 2019-20.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των περισσότερων Δημάρχων της περιοχής μας ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την εφαρμογή  της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το σχ.έτος 2019-20 η Υπουργός με ΚΥΑ αναστέλλει την εφαρμογή της στους Δήμους Παιανίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Μαραθώνα. Αν λάβουμε υπόψη ότι και στον Δήμο Παλλήνης θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2020-21 τότε στην περιοχή μας θα εφαρμοστεί μόνο στον Δήμο Σπάτων –Αρτέμιδος (και αυτό με κάθε επιφύλαξη αφού ο Δήμαρχος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για συνάντηση για το θέμα) .

Ήδη σας έχουμε ενημερώσει ότι το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» έγκαιρα πραγματοποίησε συναντήσεις με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης και με Δημάρχους της περιοχής μας για το θέμα τονίζοντας σε όλους πως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση  πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα σε όλη την επικράτεια με ευθύνη της πολιτείας, με τη διάθεση ανάλογων πιστώσεων, με τη δημιουργία κατάλληλων κτηριακών υποδομών και με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ότι κάθε καθυστέρηση εφαρμογής της μας βρίσκει αντίθετους. Επίσης κάλεσε τους Δήμους να κάνουν έγκαιρα όλες τις απαραίτητες ενέργειες που τους αναλογούν ώστε όλα τα προνήπια τη νέα σχολική χρονιά 2019-20 να φοιτήσουν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Τέλος τονίσαμε πως στο πλαίσιο της γενίκευσης της δίχρονης προσχολικής αγωγής δεν αποδεχόμαστε πρόχειρες αλλά μόνο ουσιαστικές και με κατάλληλο σχεδιασμό λύσεις για την ομαλή λειτουργία νηπιαγωγείων αλλά και δημοτικών σχολείων του τόπου μας που δεν θα δημιουργήσουν  επιπλέον προβλήματα στα παιδιά, στους γονείς  στους εκπαιδευτικούς και γενικότερα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά αφού τελικά, σύμφωνα με την ΚΥΑ της Υπουργού, μόνο σε ένα Δήμο στην περιοχή μας από τους πέντε τα προνήπια θα φοιτήσουν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ζητά :

  • Την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α.
  • Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ να εφαρμόσουν άμεσα τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2019-2010.

  Ο Πρόεδρος                                                      Ο  Γεν. Γραμματέας

                                          Σάββας    Σεχίδης                                                   Κων/νος   Βερέτσος