Παλλήνη : 1 -7 – 2019                             

Αριθμ. Πρωτ. :  159

Καμιά ηθική και νομική στήριξη από τη Δ.Ο.Ε. στους συναδέλφους Δ/ντές που οδηγήθηκαν πριν λίγες ημέρες στα δικαστήρια για την πυρασφάλεια των σχολικών τους μονάδων

Με αφορμή έγγραφο διαμαρτυρίας συναδέλφου μας προς τη Δ.Ο.Ε. το οποίο κοινοποιήθηκε στη Δ.Ο.Ε. σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω :

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019  τρεις συνάδελφοι Δ/ντές σχολείων της περιοχής μας οδηγήθηκαν  στα δικαστήρια ως "κατηγορούμενοι"  για θέματα πυρασφάλειας των σχολείων τους. Μια ευθύνη που, όπως όλοι γνωρίζουμε, ανήκει αποκλειστικά στους δήμους.

Ένας συνάδελφος Δ/ντης έγκαιρα, από τις 5-3-2019, με επιστολή του ζητούσε ως εκπαιδευτικός λειτουργός και βεβαίως ως οικονομικά τακτοποιημένο μέλος του Συλλόγου «Αλέξανδρος Δελμούζος» και της ΔΟΕ, το αυτονόητο. Τη στήριξή του από τη Νομική Υπηρεσία της ΔΟΕ.

Με το υπ.αριθμ 11/10-3-2019 ο Σύλλογος μας διαβίβασε το αίτημα του συναδέλφου στη Δ.Ο.Ε. συναινώντας και ζητώντας με απόφασή του «τη νομική και συνδικαλιστική στήριξη των συναδέλφων καθώς και την φυσική παρουσία μελών του ΔΣ της ΔΟΕ στις επερχόμενες δίκες».

Ο ίδιος συνάδελφος και πάλι στις 13 Ιουνίου 2019 υπενθυμίζει το αίτημά του αφού πλησίαζε η ημέρα της δίκης, αίτημα που και πάλι ο Σύλλογος στις 20-6-2019 το επαναπροώθησε στη Δ.Ο.Ε.

Δυστυχώς ποτέ δεν λάβαμε καμία απάντηση για το αίτημα και το σημαντικότερο την ημέρα της δίκης κανένα μέλος του Δ.Σ της Δ.Ο.Ε. δεν ήταν παρών. Ούτε νομική αλλά και ούτε καν ηθική στήριξη των συναδέλφων υπήρξε, για την οποία να θυμίσουμε πως οι συνάδελφοι και ο Σύλλογος μας καταβάλλουν σχετικό ποσό κάθε έτος.

Για το ίδιο θέμα ο Σύλλογος μας, είχε απευθύνει και ερωτήματα προς τη νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε., αλλά ποτέ δεν έλαβε απαντήσεις.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη έμπρακτη στήριξη των συναδέλφων καθώς και για την μη σωστή λειτουργία του ταμείου νομικής στήριξης της Δ.Ο.Ε.  Ως Σύλλογος Δελμούζος επαναφέρουμε την απόφασή μας και προτείνουμε :

Να θεσμοθετηθεί η ίδρυση γραφείου «Νομικής Προστασίας» στη Δ.Ο.Ε. που θα προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες και θα αποτελείται από τρία τμήματα :

Α) Γραφείο γενικών «Γνωμοδοτήσεων» που αφορούν γενικότερα συνδικαλιστικά θέματα και έχουν σχέση με τη νομική στήριξη των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων  της Ομοσπονδίας και την προστασία των εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων (Ο ρόλος του ταυτίζεται με αυτόν της νομικής συμβούλου όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα).

Β) Γραφείο Νομικών Συμβουλών και νομική και οικονομική στήριξη  διωκόμενων συναδέλφων. Το Γραφείο θα δέχεται ερωτήσεις νομικού ενδιαφέροντος, καθώς και αιτήματα για παροχή νομικών συμβουλών. Δεν θα αρκείται, όμως, μόνο στην παροχή νομικών συμβουλών, αλλά ταυτόχρονα θα αξιολογεί και θα χαράσσει την κατάλληλη στρατηγική εξατομικευμένα για κάθε συνάδελφο. Επιπλέον το Γραφείο αυτό θα είναι υπεύθυνο για την οικονομική   στήριξη διωκόμενων συναδέλφων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη νομική και οικονομική στήριξη συναδέλφων είναι να υπάρχει στήριξη από τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων τους.

Γ) Γραφείο Ασφαλιστικών -Συνταξιοδοτικών Θεμάτων. Το Γραφείο θα πληροφορεί εξατομικευμένα και εξειδικευμένα τους εκπαιδευτικούς για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Επίσης, θα παρέχει πληροφόρηση σε κάθε ασφαλισμένο κατευθύνοντάς τον στις ευνοϊκότερες διατάξεις συνταξιοδότησης. Ακόμη θα ενημερώνει για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλιση, τα επιδόματα, τις παροχές κτλ.

Τα Γραφεία θα στελεχωθούν από εξειδικευμένους δικηγόρους, και η πρόσβαση σε αυτούς θα είναι εφικτή συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που θα δημοσιοποιούνται. Η προώθηση όλων των αιτημάτων προς τα παραπάνω Γραφεία θα γίνεται μόνο μέσω  των τοπικών Συλλόγων.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα επανεξετάσει τη στάση του σε ότι αφορά την καταβολή των 2 ευρώ για κάθε συνάδελφο υπερ του "Ταμείου Νομικής Στήριξης" αφού όλα αυτά τα χρόνια καμιά ουσιαστική στήριξη δεν μας παρείχε και καμιά ανταπόκριση δεν υπήρξε.

 

Υ.Γ. : Όλα τα σχετικά έγγραφα είναι στη διάθεση του Συλλόγου, έχουν κοινοποιηθεί στη Δ.Ο.Ε. αλλά δεν δημοσιοποιούνται για την προστασία τυχόν προσωπικών δεδομένων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΕΧΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ                                                                  ΚΩΝ/ΝΟΣ   ΒΕΡΕΤΣΟΣ