Παλλήνη:2-11-2022                                                                                                      προς

                     Αριθμ.Πρωτ.: 68                                                                                όλους τους συναδέλφους μας

Ο θεσμός του αιρετού εκπροσώπου των εκπαιδευτικών στην διοίκηση, έχει ιστορία 90 ετών περίπου και αποτελεί διαχρονικά μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του κλάδου μας. Τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια κανείς δεν μας τους παραχώρησε, τους επέβαλαν, οι αγώνες μας !

Ο τρόπος εκλογής των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια αφορά αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς και δεν θα έπρεπε το υπουργείο να έχει κανέναν λόγο. Κατά την διάρκεια, όμως, των εννιά δεκαετιών ύπαρξης του θεσμού, με τη συναίνεση του κλάδου , η διοίκηση αναλάμβανε την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας με όρους βουλευτικών εκλογών. Η απόλυτα διαφανής και αμερόληπτη εκλογική διαδικασία από μεριάς του υπουργείου, είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει ποτέ από τον κλάδο το αίτημα να αναλάβουν την ευθύνη της διενέργειας των εκλογών των αιρετών εκπροσώπων του, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις μαύρες περιόδους της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας, ο κλάδος ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε την εκλογή των αιρετών του στα υπηρεσιακά συμβούλια. Στην χούντα δεν υπήρξαν ποτέ συνάδελφοι που υποδύθηκαν τους αιρετούς !

Πριν δυο χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την πανδημία, επέβαλε μια διαδικασία εκλογής διάτρητη , χωρίς εφορευτικές επιτροπές και χωρίς ταυτοπροσωπία μέσα από ένα σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που ελέγχεται από μια ιδιωτική εταιρία. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που περιλάμβανε την εκδίωξη των αιρετών από τα συμβούλια επιλογής και τα πειθαρχικά συμβούλια με σκοπό να πληγεί βάναυσα το κύρος του θεσμού. Θα ήταν φαίνεται δυσβάστακτο το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση να εκδιώξει τους αιρετούς από τα υπηρεσιακά συμβούλια και επέλεξε να αφαιρέσει ελεγκτικές αρμοδιότητες και να επιβάλει, χωρίς διάλογο, μια διαδικασία εκλογής διάτρητη και αμφιλεγόμενη που ουσιαστικά μετατρέπει τους αιρετούς σε διακοσμητικούς παράγοντες των υπηρεσιακών συμβουλίων, χωρίς κύρος στους συναδέλφους .

Στην βίαιη και αντιδημοκρατική παρέμβαση του υπουργείου στον τρόπο εκλογής των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών , οι εκπαιδευτικοί απάντησαν με αποχή της τάξεως του 95% και ανάγκασαν την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά την υπουργό Κεραμέως , να διορίσει δοτούς για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση ! Στην ιστορία της εκπαίδευσης δοτούς διόρισε η χούντα και η υπουργός Κεραμέως !

Σήμερα, για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση και η υπουργός προσωπικά, προσβάλουν τους εκπαιδευτικούς αγνοώντας επιδεικτικά την θέση τους για την διαδικασία εκλογής των αιρετών τους. Αποτελεί προσβολή στο 95% των συναδέλφων, η εμμονική και αδιάλλακτη στάση από μεριάς του υπουργείου να προκηρύξει εκλογές χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την προ διετίας θέση του .

Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την συνεπή στάση της αποχής μας από τις εκλογές παρωδία της υπουργού Κεραμέως για τους εξής λόγους :

  • Δεν αποδεχόμαστε πως ο αιρετός αποτελεί παραχώρηση της διοίκησης και όχι κατάκτηση του κλάδου μας , ύστερα από αγώνες .
  • Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε την χωρίς διάλογο και αντιδημοκρατική παρέμβαση του υπουργείου στον τρόπο εκλογής των αιρετών μας, που ουσιαστικά τους μετατρέπει σε αρεστούς.
  • Με την συμμετοχή μας στις εκλογές , που διοργανώνει το υπουργείο , αφαιρούμε το πολιτικό στίγμα από την κυβέρνηση ως την πρώτη μετά την μεταπολίτευση που διόρισε δοτούς στα υπηρεσιακά συμβούλια.
  • Αγωνιζόμαστε για μια εκλογική διαδικασία δια ζώσης, με εκλογικούς καταλόγους και εφορευτικές επιτροπές. Στην δημοκρατία η διαδικασία αποτελεί ουσία .
  • Διαφυλάττουμε την διαδικασία και δεν δεχόμαστε να ψηφίσουμε χωρίς ταυτοπροσωπία σε οποιαδήποτε κάλπη .
  • Το σκάνδαλο των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος από την ΕΥΠ , σε συνδυασμό με την δήλωση της αρμόδιας εισαγγελέα στην επιτροπή της βουλής , πως έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί ακόμα και την ΠτΔ αν το κρίνει απαραίτητο , μας καθιστά απόλυτα επιφυλακτικούς για το αδιάβλητο της διαδικασίας και την μυστικότητα της ψήφου στην ηλεκτρονική ψηφοφορία της Κεραμέως .

Με την αποχή μας από τις εκλογές παρωδία των αιρετών στέλνουμε σαφές πολιτικό μήνυμα :

  • Για την ακρίβεια , τον πληθωρισμό και την αισχροκέρδεια στα είδη πρώτης ανάγκης .
  • Για τον νόμο Χατζηδάκη που ουσιαστικά θέτει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα μας στην απεργία και παρεμβαίνει βίαια στην λειτουργία των σωματείων .
  • Για το κλίμα τρομοκρατίας και της στοχοποίησης των εκπαιδευτικών που καλλιεργεί το υπουργείο για να επιβάλει τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της ατομικής αξιολόγησης, της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων και της υποβάθμισης του ρόλου των ΣΔ .

Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα για τους εκπαιδευτικούς : ούτε δοτοί , ούτε αρεστοί ! Με την αποχή διαφυλάττουμε το κύρος του θεσμού του αιρετού . Αγωνιζόμαστε για εκλογή αιρετών δια ζώσης με ευθύνη των σωματείων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων καθώς και για την επαναφορά των αιρετών μας στα πειθαρχικά συμβούλια και συμβούλια επιλογής .

Καλούμε τους συναδέλφους μας με την αποχή να στείλουν ηχηρό πολιτικό μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες !

               Ο Πρόεδρος                                                                                                         Η Γεν. Γραμματέας

          

            Κων/νος Βερέτσος                                                                                                       Αργυρώ   Γείτονα