Παλλήνη:11-8-2022                                                                                                      προς

                     Αριθμ.Πρωτ.: 56                                                                              όλους τους συναδέλφους μας

Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας με τις πρακτικές της αυτά τα τρία χρόνια , αποτελεί μοντέλο αδιαφάνειας και ανικανότητας το οποίο θα αναφέρεται στα εκπαιδευτικά χρονικά ως παράδειγμα προς αποφυγήν . Η διοίκηση της εκπαίδευσης για δυο ολόκληρα χρόνια με διορισμένα στελέχη , χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν αναγκάστηκε πριν ένα μήνα να διορίσει τους διευθυντές εκπαίδευσης μέσα από αξιοκρατική επιλογή , η διαδικασία αυτή κράτησε ένα ολόκληρο εννιάμηνο , εξαιτίας της δυσανεξίας των κομματικών αρεστών στα κριτήρια επιλογής που επιβάλει ο νόμος !

Όταν το υπουργείο χρειάζεται ένα ολόκληρο εννιάμηνο για να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου, που εξασφαλίζουν την αξιοκρατία , στην επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης , μπορούμε να φανταστούμε τον χρονικό ορίζοντα που θα χρειαζόταν για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων , όπου το πλήθος των υποψηφίων είναι μεγαλύτερο !

Για να ξεπεράσει το αδιέξοδο που βρέθηκε, η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε σε αιφνιδιαστική αλλαγή του τρόπου επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων με τροπολογία που έφερε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης που κατατέθηκε πριν κλείσει η Βουλή. Πράξη που φανερώνει πανικό και έλλειψη κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού !

Συγκεκριμένα με την τροπολογία που κατατέθηκε :

  • Αλλάζει η σειρά στην επιλογή των στελεχών και η επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων προηγείται από την επιλογή σχολικών συμβούλων . Η συγκεκριμένη πρακτική λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ίδια την διαδικασία, επειδή θα υπάρχουν στελέχη που θα επιλέγουν ως διευθυντές/ ντριες σχολικών μονάδων και ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την θέση τους σε τυχόν επιλογή τους σε θέση συμβούλου της εκπαίδευσης .
  • Δεν θωρακίζει σε καμία περίπτωση την διαδικασία επιλογής με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας , από την στιγμή που δεν θα υπάρχουν οι αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου στα συμβούλια επιλογής.
  • Προγραμματίζει την διαδικασία επιλογής με ανοικτές σχολικές μονάδες , επιλογή που δυναμιτίζει την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δημιουργεί χάος ! Ας μην ξεχνάμε πως οι μελέτες δείχνουν έξαρση της πανδημίας κατά την διάρκεια του ερχόμενου φθινοπώρου και χειμώνα.

Με τις παλινωδίες, τις εμμονές και τις ακατανόητες επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας , η νέα σχολική χρονιά κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία !

Καλούμε την υπουργό παιδείας :

  • Να αναλάβει την πολιτική ευθύνη , η οποία της ανήκει αποκλειστικά , και η υπουργός να μην προχωρήσει σε διαδικασία επιλογής στελεχών με ανοικτά σχολεία ! Η διαδικασία να ξεκινήσει τέλη της σχολικής χρονιάς και να ολοκληρωθεί μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι .
  • Να επαναφέρει τους δημοκρατικά εκλεγμένους αιρετούς του κλάδου στα συμβούλια επιλογής, οι οποίοι αποτελούν το μοναδικό ανάχωμα αξιοκρατίας της διαδικασίας .
  • Να θωρακίσει θεσμικά την διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης για να μην έχουμε τα φαινόμενα των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στην επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης.

Καλούμε την ΔΟΕ να αναδείξει αυτό το σοβαρό θέμα και να καταδικάσει πολιτικά τις επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας .

               Ο Πρόεδρος                                                                                                        Η Γεν. Γραμματέας

          

         Κων/νος Βερέτσος                                                                                                       Αργυρώ   Γείτονα