Παλλήνη:15-1-2022                                                                                             προς

                            Αριθμ.Πρωτ.: 7                                                                     όλους τους συναδέλφους μας

Η κυβερνητική απόφαση να παιχθεί στον τζόγο η υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ύστερα από το άνοιγμα των σχολείων, μέσα στην έξαρση της πανδημίας, χωρίς κανένα νέο μέτρο υγειονομικής προστασίας , βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ύστερα από το επιτελικό μπάχαλο με τα self tests που ανέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως κανένα σχέδιο και καμία σοβαρή προετοιμασία δεν υπήρχε για το άνοιγμα των σχολείων, βρισκόμαστε μπροστά στην δύσκολη διαχείριση της πραγματικότητας , η οποία δεν μπορεί να εξωραϊστεί με κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα !

Η κυβέρνηση κρύβει πως τα 10.000 από τα 25.000 κρούσματα που βρέθηκαν την Τρίτη 11 Ιανουαρίου , αφορούν μαθητές και μαθήτριες που την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου είχαν προσέλθει στα σχολεία. Ο φαύλος κύκλος της υπέρ μετάδοσης της Ο στην μαθητική κοινότητα μόλις ξεκίνησε.

Το παραπάνω γεγονός αφορά και τους εκπαιδευτικούς. Οι 7.500 συνάδελφοι που απουσιάζουν θα είναι ένας αριθμός που θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες, από την στιγμή που βρισκόμαστε, ουσιαστικά απροστάτευτοι απέναντι στον φαύλο κύκλο της υπερμετάδοσης.

Πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπήρχαν καταγεγραμμένα 5.500 λειτουργικά κενά. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν σαν χιονοστιβάδα τα χιλιάδες έκτακτα κενά από την μετάλλαξη O ! Οι προσλήψεις των τρίμηνων αναπληρωτών αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό !

Η κυβέρνηση , αντί να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αντιμετώπισης αυτής της έκτακτης κατάστασης επιλέγει ξανά τον εύκολο δρόμο της εικονικής πραγματικότητας, που σκιαγραφούν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Τα κενά ουσιαστικά κρύβονται και με προφορικές διφορούμενες οδηγίες αφήνουν την κάλυψη τους, στην τύχη!

Επαναλαμβάνουμε την θέση του συλλόγου , πως η σχολική μονάδα ενημερώνει τους γονείς για τα κενά, από την προηγούμενη ημέρα και το τμήμα δεν λειτουργεί αν απουσιάζει ο ΠΕ 60 ή ο ΠΕ 70 ή προγραμματισμένα το τμήμα θα σχολάσει νωρίτερα αν απουσιάζουν ειδικότητες . Δυστυχώς η κυβέρνηση επιλέγει την συρρίκνωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των μαθητριών με το κλείσιμο τμημάτων, ενώ θα μπορούσε έγκαιρα με πρόσληψης αναπληρωτών από την αρχή της χρονιάς , να μην είχε χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα .

Η εκπαιδευτική πολιτική δεν υλοποιείται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η κατάσταση είναι έκτακτη και απαιτεί γενναίες στοχευμένες πολιτικές αποφάσεις. Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας, στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, βρίσκεται από την πρώτη μέρα χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο.

Αρχικά επέδειξε εγκληματική αδράνεια το καλοκαίρι του 2020 (μετά την πρώτη καραντίνα) να μην προβεί στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της πανδημίας, αλλά επέλεξε :

  • Μέσα στην πανδημία να αυξήσει τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα.
  • Να επικαλείται Μ.Ο. μαθητών ανά τμήμα .
  • Να μην προχωρήσει στο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων σε υλικοτεχνική υποδομή.
  • Να μην υλοποιήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης για την τηλεκπαίδευση στους εκπαιδευτικούς.
  • Να αγνοήσει επιδεικτικά την κρατική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και να εκχωρήσει αποκλειστικά αυτό το δικαίωμα σε ιδιωτική εταιρία .

Τα μόνα μέτρα που πήρε το υπουργείο, το καλοκαίρι του 2020 ήταν οι μάσκες αερόστατο και τα περίφημα παγούρια !

Και ενώ θα περιμέναμε η ηγεσία του υπουργείου να έχει πάρει το μάθημα της και να έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της πανδημίας, αμέριμνη ξόδεψε το καλοκαίρι του 2021 ( μετά την δεύτερη καραντίνα):

  • Σε επικοινωνιακό εκφοβισμό μέσω των πληρωμένων ΜΜΕ για να περάσει τους νόμους της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις εξετάσεις τύπου PISA.
  • Νομοθέτησε την δυνατότητα των δήμων να ανοίγουν ΚΔΑΠ μέσα στις σχολικές μονάδες.
  • Συρρίκνωσε τις προσλήψεις αναπληρωτών στον μέγιστο βαθμό, με αποτέλεσμα ο Σεπτέμβρης να μας βρει με χιλιάδες κενά σε πρωινό πρόγραμμα, απογευματινό πρόγραμμα και παράλληλες στηρίξεις.
  • Δεν αναμόρφωσε τα προγράμματα σπουδών και δεν αντιμετώπισε την πανδημία σε επίπεδο μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό.
  • Δεν προστάτευσε τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών σύμφωνα με την απόφαση της αρχής προστασίας δεδομένων.
  • Προσπάθησε με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο να επιβάλει τα σχέδια της για την αξιολόγηση.

Η κορύφωση της ανάλγητης αυτής αντιμετώπισης της εκπαιδευτικής κοινότητας από την κυβέρνηση, ήρθε πριν λίγες μέρες, με την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία μέσα στην κορύφωση της υπέρ μεταδοτικής μετάλλαξης Ο :

  • Χωρίς την παραμικρή αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα για το κλείσιμο του τμήματος.
  • Χωρίς το σχέδιο για την κάλυψη των κενών που φυσιολογικά θα προκύψουν μέσα στο κύμα της πανδημίας.
  • Με μοναδικό μέτρο για μια μοναδική φορά έναν επιπρόσθετο selftest!

Τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν είναι τα εξής :

  • Η εισήγηση της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων, μέσα στην μετάλλαξη Ο , επηρεάστηκε από την έλλειψη ολοκληρωμένου εναλλακτικού σχεδίου από την κυβέρνηση ;
  • Είναι κυβερνητική επιλογή η ανοσία της αγέλης ;
  • Το πρωτόκολλο να κλείνει το τμήμα στο 50%+1 κρουσμάτων των μαθητών είναι εισήγηση της επιτροπής ή πολιτική απόφαση ;

Ύστερα από μια εβδομάδα , με τα σχολεία ανοικτά μέσα στην κορύφωση της μετάλλαξης Ο , έχουμε πλέον ξεκάθαρα την εικόνα που επικρατεί στις σχολικές μονάδες, η οποία δεν έχει καμία σχέση από την εικονική πραγματικότητα που σκιαγραφεί η κυβέρνηση μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ.

Το ΔΣ του συλλόγου Αλέξανδρος Δελμούζος διεκδικεί :

  • Έκτακτο πλάνο χωρισμού των τμημάτων με μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές. Αξιοποίηση στο έπακρο όλων των διαθεσίμων αιθουσών . Να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων , ειδικά στο ολοήμερο πρόγραμμα .
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν μοριακά τεστ , για το σύνολο εκπαιδευτικών και μαθητών .
  • Αλλαγή του πρωτοκόλλου κλεισίματος τμήματος εξαιτίας απουσιών λόγω COVIDκαι εναρμόνιση του με τα ευρωπαϊκά .
  • Κάλυψη του συνόλου των κενών με μαζικές μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
  • Να μην χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα .
  • Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.
  • Σε κάθε σχολείο να υπάρχει σχολικός νοσηλευτής .
  • Άδεια ειδικού σκοπού για τους εκπαιδευτικούς γονείς που νοσούν τα παιδιά τους , αλλά και για αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Άμεση εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος ενίσχυση και στήριξης των μαθητών με σκοπό να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν από την τηλεκπαίδευση. Αναπροσαρμογή της ύλης.
  • Να μην εφαρμοστούν στο σύνολο τους οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι που πέρασε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Να καταργηθούν η ελάχιστη βάση εισαγωγής , η τράπεζα θεμάτων και οι πανελλαδικές τύπου PISAσε δημοτικό και γυμνάσιο.
  • Απέναντι στο τσουνάμι της αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ξεπάγωμα όλων των ΜΚ.

Με αξιοπρέπεια δίνουμε την απάντηση μας στην κυβερνητική πολιτική

Όλοι και όλες την Δευτέρα στις 17 Ιανουαρίου στις 14.00 στην διεύθυνση Ανατολικής Αττικής

Αλληλεγγύη - Ενότητα - Αγώνας

                Ο Πρόεδρος                                                                                                        Η Γεν. Γραμματέας

             Κων/νος Βερέτσος                                                                                                Αργυρώ   Γείτονα