Παλλήνη:8-9-2021                                                                                             προς

                                   Αριθμ.Πρωτ.: 156                                                                     όλους τους συναδέλφους μας

 

Η φετινή σχολική χρονιά αρχίζει με τα σχολεία στο έλεος της πανδημίας , με χιλιάδες κενά και με τον νόμο έκτρωμα της Κεραμέως να φέρνει την εκπαίδευση σε μαύρες εποχές .

Ζητούμε :

  • Το υπουργείο να υιοθετήσει τις προτάσεις μας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων .
  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά πριν τον αγιασμό , το ολοήμερο πρόγραμμα να ξεκινήσει σε πλήρη ανάπτυξη με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού , κανένας μαθητής με γνωμάτευση χωρίς παράλληλη στήριξη .
  • Άμεση ανατροπή των διατάξεων για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει , ο νόμος Κεραμέως θα μείνει στα χαρτιά .

Συνάδελφοι ,

Η φετινή σχολική χρονιά είναι η πιο κρίσιμη για την εκπαίδευση μετά την μεταπολίτευση . Με την πανδημία ως όχημα η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να περιστείλει κατακτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος , αλλά και του συνόλου των εργαζόμενων που έχουν κερδηθεί με αγώνες εδώ και πολλές δεκαετίες .

Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας από την αρχή της πανδημίας , εδώ και 18 μήνες , δεν έχει προβεί σεκανένα σοβαρό σχεδιασμό για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων .  

Οι μάσκες αερόστατα , τα παγουρίνο , η αύξηση μαθητών ανά τμήμα ,οι εικονικοί μέσοι όροι μαθητών , η μηδενική υλικοτεχνική βοήθεια στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, η έλλειψη επιμόρφωσης εκπαιδευτικών μετά από έναν ολόκληρο χρόνο τηλεκπαίδευσης, η χρυσοφόρα σύμβαση με Cisco , η μη προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών σκιαγραφούν σε λίγες γραμμές το σύνολο των μέτρων που έλαβε το υπουργείο για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων μέσα στην πανδημία !

Τα χιλιάδες κενά με τα οποία ξεκινάει η σχολική χρονιά , αποτελούν μια πολιτική επιλογή του υπουργείου με στόχο τη συρρίκνωση του θεσμού της παράλληλης στήριξης και την ουσιαστική κατάργηση του ολοήμερου προγράμματος . Σε μια χρονιά κρίσιμη παιδαγωγικά η κυβέρνηση επιλέγει να στείλει τους απελπισμένους γονείς σε ιδιώτες αντί να ενισχύσει και να θωρακίσει παιδαγωγικά τους μαθητές . Οι χιλιάδες ώρες τηλεκπαίδευσης έχουν αφήσει παιδαγωγικό, μαθησιακό και συναισθηματικό στίγμα σε χιλιάδες μαθητές . Μόνο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης των μαθητών , θα μπορούσε να αμβλύνει τα κενά τους και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πολύμηνης τηλεκπαίδευσης . Ο θεσμός της παράλληλης στήριξης , το ολοήμερο σχολείο , μαζί με τμήματα μαθητών με μέγιστο αριθμό 15 ατόμων , αποτελούν μέσο κάλυψης των έκτακτων μαθησιακών αναγκών που παρουσιάστηκαν στους μαθητές μας λόγω της τηλεκπαίδευσης . Το υπουργείο , όμως, επιλέγει να αφήσει αβοήθητα χιλιάδες παιδιά με γνωμάτευση , οδηγώντας τους γονείς τους να αναζητήσουν βοήθεια σε ιδιώτες και να στείλει τους εργαζόμενους γονείς σε ιδιωτικά ΚΔΑΠ αφήνοντας το ολοήμερο να υπολειτουργεί με τα περισσεύματα ωρών από το πρωινό πρόγραμμα .

Η ηγεσία του υπουργείου είχε ένα ολόκληρο καλοκαίρι να σχεδιάσει και να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λειτουργίας των σχολείων με ασφάλεια απέναντι στην πανδημία , αλλά και με στόχευση στα παιδαγωγικά και μαθησιακά προβλήματα που προέκυψαν με την τηλεκπαίδευση . Αντί να ασχοληθεί, όμως, με αυτά τα κρίσιμα προβλήματα , επέλεξε να νομοθετήσει με κλειστά σχολεία ένα νομοσχέδιο λαιμητόμο για τη δημόσια εκπαίδευση , το οποίο κατηγοριοποιεί τα σχολεία υποχρεώνοντάς τα να αναζητούν οικονομικούς πόρους, εγκαθιδρύει κλίμα ανελευθερίας υποβαθμίζοντας τους συλλόγους διδασκόντων μετατρέποντας τον Διευθυντή σε διοικητή τάγματος και τέλος επαναφέρει τους επιθεωρητές μέσα στις τάξεις μετατρέποντας το μάθημα σε αρένα στιγμιαίας και εφ´ άπαξ αξιολόγησης, που μοναδικό σκοπό έχει να κάμψει το φρόνημα των εκπαιδευτικών και να τους αναγκάσει να αποδεχτούν ένα σχολείο φθηνό με περιστολή των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών τους .

Δεν υποχωρούμε και δεν συμβιβαζόμαστε,

Ξεκάθαρα είμαστε υπέρ των εμβολίων ως μοναδικού όπλου κατά της πανδημίας . Οι εκπαιδευτικοί , κλείσαμε τα αυτιά μας στην διαχείριση φιάσκο της κυβέρνησης και σπεύσαμε να εμβολιαστούμε σε συντριπτικά ποσοστά . Όμως ως πολίτες είμαστε εναντίον στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, η οποία μαρτυρά την αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει με επιχειρήματα τους πολίτες . Φυσικά απορρίπτουμε τον διχαστικό λόγο που εκπέμπεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το μέτρο τιμωρία των υποχρεωτικών τεστ για τους μη εμβολιασμένους συναδέλφους , που ουσιαστικά είναι δώρο στις ιδιωτικές κλινικές !

Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ κάθε εβδομάδα για το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού .

Επιπρόσθετα διεκδικούμε :

  • Δωρεάν μοριακά τεστ για τους μαθητές, με ευθύνη του εοδυ .
  • Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.
  • Εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.
  • Αυξημένα δρομολόγια στα ΜΜΜ και στα σχολικά λεωφορεία .
  • Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ).
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.
  • Άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του συνόλου των κενών θέσεων στο σύστημα υγείας ( ιατρών , νοσηλευτών ) .
  • Ένταξη στον κρατικό μηχανισμό αντιμετώπισης της πανδημίας των ιδιωτικών κλινικών . Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ από το κράτος .

Επιπρόσθετα αγωνιζόμαστε για να αρχίσει η σχολική χρονιά χωρίς καμία χαμένη διδακτική ώρα .

Οι μόνιμοι διορισμοί αποδείχτηκαν σταγόνα στον ωκεανό , τα χιλιάδες κενά απειλούν να δυναμιτίσουν τη δυσκολότερη παιδαγωγικά χρονιά από την μεταπολίτευση .

Απαιτούμε:

  • Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά , με μοναδικό κριτήριο την προϋπηρεσία .
  • Προσλήψεις αναπληρωτών σε μια φάση πριν ανοίξουν τα σχολεία . Κατάργηση των τριμήνων συμβάσεων .
  • Κανένας μαθητής, με γνωμάτευση , χωρίς παράλληλη στήριξη από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
  • Υπεύθυνος ολοήμερου σε κάθε σχολική μονάδα .
  • Να λειτουργήσουν παντού τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες κάλυψης και αναπλήρωσης των κενών. Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι τάξεις ΖΕΠ.
  • Προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλες τις σχολικές μονάδες .
  • Αναθεώρηση της ύλης με βάση τις μαθησιακές ανάγκες που προέκυψαν .
  • Εντοπισμός των μαθησιακών κενών και εκπόνηση προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας με προσλήψεις εκπαιδευτικών .
  • Κατάργηση όλων των νόμων που προβλέπουν χρήση της τηλεκπαίδευσης σε οποιαδήποτε περίπτωση, ενώ τα σχολεία λειτουργούν κανονικά ή παραμένουν κλειστά για λίγες μέρες λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων .
  • Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση του συνόλου των μαθητών -προσφύγων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα .

Δίνουμε δυναμική απάντηση στα σχέδια του υπουργείο για την αξιολόγηση χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων .

  • Ο νόμος λαιμητόμος της Κεραμέως ( 4823/21) να μην εφαρμοστεί . Απαντάμε με απεργία διαρκείας. Άμεση διαγραφή από τα σωματεία των ελαχίστων πρόθυμων !
  • Αποχή από κάθε διαδικασία αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας (ν. 4823/2021, ν. 4692/2020, Υ.Α για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό) .
  • Δεν επιτρέπουμε καμία εμπλοκή Μ.Κ.Ο και ιδιωτών με την εκπαιδευτική διαδικασία .

Αγωνιζόμαστε μαζί με τους γονείς και διεκδικούμε :

  • Άμεση κατάργηση του νόμου 4808/21 (Χατζηδάκη ) για τα εργασιακά.
  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα της απεργίας .
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας .
  • Συντάξεις αξιοπρέπειας .
  • Αύξηση μισθών , το κράτος να ελέγξει το κύμα αισχροκέρδειας που πλήττει την αγορά .
  • Στηρίζουμε τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων μας .

Οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι θα δώσουμε την απάντηση μας . Με αλληλεγγύη και αγώνα !

Όλοι και όλες δίνουμε το παρόν στην έκτακτη ΓΣ συνέλευση στις 14.9.21. και ώρα 19.30 στο 1ο δημοτικό Παλλήνης .

                                                                                                                                                                         

   Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας

Κων/νος Βερέτσος                                     Σάββας   Σεχίδης