Εκτύπωση


Παλλήνη: 18-7-2019                                                                                         

Αριθμ.Πρωτ.: 161                                                                                                  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναντήσεις του Δ.Σ. με Δημάρχους της περιοχής για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ζήτησε συναντήσεις με τη Δ/ντρια Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και με τους Δημάρχους της περιοχής μας σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία της περιοχής μας.

Τα μέλη του Δ.Σ. λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση  δήλωσαν σε όλες τις συναντήσεις πως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα σε όλη την επικράτεια με ευθύνη της πολιτείας, με τη διάθεση ανάλογων πιστώσεων, με τη δημιουργία κατάλληλων κτηριακών υποδομών και με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τα παραπάνω οι Δήμοι θα πρέπει να κάνουν έγκαιρα όλες τις απαραίτητες ενέργειες που τους αναλογούν ώστε όλα τα προνήπια τη νέα σχολική χρονιά να φοιτήσουν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Η λειτουργία Νηπιαγωγείων σε παραρτήματα υποβαθμίζει ουσιαστικά την παρεχόμενη εκπαίδευση και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στα παιδιά, στους γονείς  στους εκπαιδευτικούς και γενικότερα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Στο πλαίσιο της γενίκευσης της δίχρονης προσχολικής αγωγής δεν αποδεχόμαστε πρόχειρες αλλά μόνο ουσιαστικές και με κατάλληλο σχεδιασμό λύσεις για την ομαλή λειτουργία νηπιαγωγείων αλλά και των δημοτικών σχολείων του τόπου μας. Κάθε καθυστέρηση εφαρμογής της μας βρίσκει αντίθετους.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις αυτές η  κατάσταση αυτή έχει ως εξής.

Δήμος Παλλήνης

Στον Δήμο Παλλήνης δυστυχώς η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή θα εφαρμοστεί, δυστυχώς, από το σχολικό έτος 2020-21 .

Σε συνάντηση που είχαν τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας με τον αντιδήμαρχο Παιδείας ,μας διαβεβαίωσε ότι με την προσθήκη δύο επιπλέον  αιθουσών «προκάτ»  δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την εφαρμογή της.

Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου

Στοv Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2019-20 .

Σε συνάντηση που είχαν τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας με τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα εφαρμοστεί  η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και ότι έγκαιρα θα γίνουν παρεμβάσεις σε ήδη υπάρχοντες χώρους, με την τοποθέτηση 3 αιθουσών «προκάτ».

Δήμος  Μαραθώνα

Στον Δήμο  Μαραθώνα η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2019-20 .

Η προγραμματισμένη συνάντηση  που ήταν να γίνει με τον Δήμαρχο Μαραθώνα αναβλήθηκε και μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Μέλη του συλλόγου μας  παρευρέθησαν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα , στο οποίο αποφασίστηκε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, στην δημοτική ενότητα της Ν. Μάκρης για το σχολικό έτος 2019-20 σε 4 αίθουσες που ήδη υπάρχουν στον χώρο της  Ε΄ κατασκήνωσης του Δήμου Μαραθώνος , αφού διαμορφωθούν κατάλληλα όπως και ο χώρος για να λειτουργήσει το 4ο Ν/Γ Ν. Μάκρης.

Σε συνομιλία που είχαμε  με τον αντιδήμαρχο παιδείας του Δήμου , μας διαβεβαίωσε και αυτός με τη σειρά του ότι, τη στιγμή αυτή έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για αλλαγή χρήσης και περιμένουν την επιτροπή καταλληλότητας ώστε να ξεκινήσει ο Δήμος με δικά του μέσα τις εργασίες.

Η ανησυχία όλων, γονιών και εκπαιδευτικών είναι μεγάλη γιατί γνωρίζουν ότι εάν δεν γίνουν όλα αυτά έγκαιρα, περίπου 90 προνήπια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός νηπιαγωγείου.

Δήμος  Σπάτων –Αρτέμιδος και Δήμος Παιανίας

Στους  Δήμους  Σπάτων – Αρτέμιδος και Παιανίας η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2019-20 .

Εδώ και καιρό  ο σύλλογός μας ζήτησε συνάντηση για το θέμα της  δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με τους Δημάρχους αυτών των Δήμων αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά μας.

Αν και οι δύο Δήμοι έχουν αποφασίσει για να ξεκινήσει   η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή από το 2019-20, λόγω έλλειψης επικοινωνίας , δεν είναι δυνατόν να έχουμε εικόνα για τα προβλήματα ή για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν, ώστε όλα τα παιδιά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να είναι στα νηπιαγωγεία τους.

Τελειώνοντας θεωρούμε ότι θα έπρεπε να τονιστεί και το θέμα των μεταφορών των παιδιών, αφού τα περισσότερα από αυτά, θα πρέπει να μετακινούνται σε Ν/Γ που βρίσκονται μακριά από την κατοικία τους. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη, αλλά ούτε και έχει γίνει κάποια ενέργεια για την μίσθωση λεωφορείων  για την μεταφορά τους. 

  Ο Πρόεδρος                                                      Ο  Γεν. Γραμματέας

                                              Σάββας    Σεχίδης                                                   Κων/νος   Βερέτσος