Τελευταίες Αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου

Τελευταίες Ανακοινώσεις Αιρετών ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής


Συνάδελφοι,

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο 3ο ΔΣ Αρτέμιδας την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου (μέρα στην οποία είχε προκηρυχθεί 3ωρη στάση εργασίας για τη συμμετοχή των συναδέλφων στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα των διορισμών) θέλουμε ως Α.Σ.Ε. να εκφράσουμε τους παρακάτω προβληματισμούς.

Αρχικά, πιστεύουμε ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων πρέπει να συζητάει και να αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία του σχολείου. Στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να εκφράσουν ελεύθερα και χωρίς φόβο την άποψή τους για ο,τιδήποτε προκύπτει στο χώρο του σχολείου. Είναι ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς να τοποθετείται δημόσια για τα θέματα που προκύπτουν. Ο/Η εκάστοτε διευθυντής/ντρια του σχολείου δεν μπορεί, και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται, να αφήνεται να επιβάλει τις προσωπικές του απόψεις, καλλιεργώντας φόβο στους συναδέλφους για να εξασφαλίσει σιγήν ιχθύος από αυτούς. Οι διευθυντές εισηγούνται αλλά μετέχουν στους Συλλόγους Διδασκόντων ως ισότιμα μέλη με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους. Η προσπάθεια ορισμένων να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία τους με την απειλή του καθηκοντολογίου ή την καλλιέργεια απεργοσπασίας από την πίσω πόρτα ή και απροκάλυπτα πρέπει να μην επιτραπεί από κανέναν μας να περάσει και για κανέναν λόγο. Είναι άλλωστε μέγας φαρισαϊσμός από την πλευρά της διοίκησης να φτιάχνεις 25αρια τμήματα,να μετακινείς μαθητές σε όμορα σχολεία, να μη λειτουργείς ολόκληρο το ολοήμερο, γιατί λείπουν δάσκαλοι, να μην έχεις παράλληλη στήριξη κλπ και να «κόπτεσαι» ξαφνικά αν τα παιδιά του ολοήμερου τη μέρα μιας κινητοποίησης σχολάσουν νωρίτερα! Να σε «πονάει» μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να φτάνεις στο σημείο να μιλάς για «προσωπικό ασφαλείας» (όπως έγινε στο 3ο ΔΣ Αρτέμιδας). Μάλλον «θέλεις να κρυφτείς και η χαρά σου δε σ’ αφήνει»,αφού ψάχνεις με κάθε ευκαιρία να περάσεις ένα αντιδραστικό και «αντιεργατικό» κλίμα μέσα στο σχολείο. Τέτοιες προτάσεις για «προσωπικό ασφαλείας» δεν έχει ακόμα τολμήσει να τις κάνει ούτε το Υπουργείο Παιδείας!Προειδοποιούμε λοιπόν σε όλους τους τόνους ότι κάτι τέτοιο δε θα το επιτρέψουμε, θα μας βρουν μπροστά τους. Το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν κάνοντας στάση εργασίας ή απεργία είναι ιερό, γιατί έχει κερδηθεί με ματωμένους αγώνες.

Πέρα όμως από το ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων για την αποτροπή κλίματος τρομοκρατίας σε ένα σχολείο ευθύνη έχει και το Σωματείο. Με ποιο τρόπο τα εκλεγμένα μέλη του καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς (και όχι μόνο πριν από τις εκλογές για ψηφοθηρικούς λόγους) επισκέπτονται τα σχολεία προκειμένου να μιλήσουν με τους συναδέλφους για ζητήματα που τους απασχολούν. Πώς το Σωματείο «διαπαιδαγωγεί» τα μέλη του στις συλλογικές διαδικασίες. Πώς συσπειρώνει τον κόσμο στις Γενικές Συνελεύσεις. Τι κάνει προκειμένου να παρακινήσει τους συναδέλφους να κατέβουν σε μια απεργία ή σε μια στάση εργασίας. Είναι το λιγότερο υποκριτικό να φωνάζουμε για απεργοσπασία, όταν τα ίδια τα μέλη του ΔΣ της πλειοψηφούσας παράταξης (Προοδευτικά Ρεύματα) στο Σύλλογό μας καταψηφίζουν συστηματικά στάσεις εργασίας και απεργίες με την αιτιολογία ότι οι προτάσεις κατατίθενται από τα εκλεγμένα μέλη της Α.Σ.Ε. (παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης τους η άρνησή τους να στηρίξουν με στάση εργασίας την κινητοποίηση για τους αναπληρωτές στις 28/9 αλλά και την πρόταση για στήριξη της απεργίας στις 8/11 (μεταφέρθηκε για τις 14/11), σε μια προσπάθεια για συμπόρευση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σπάσουν με τη φωνή τους κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την πλευρά της διοίκησης. Να παίρνουν το λόγο σε όλες τις συνδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων εκφράζοντας την άποψή τους. Να συμμετέχουν μαζικά σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες του Σωματείου.

Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Όχι τα κέρδη των λίγων».

Στις 14 Νοέμβρη κανείς στη δουλειά! Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Τον λόγο τον έχουμε τώρα εμείς!


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ !

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 10.30Π.Μ. !