ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

                                                                                   & ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  «ΑΛΕΞ.ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ»  

   ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ  Π.Ε.             

ΑΝΑΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ : ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠO ΤΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ.

( ή πως ο χρόνος ξεμπροστιάζει τα στημένα μικροπολιτικά παιχνίδια)

Έχουν περάσει 2 μήνες από τότε ( 8/12/2017)  που έγινε γνωστή η πρόταση του υπουργείου για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων. Αμέσως με την δημοσιοποίησή της καταγγείλαμε ότι με την πρόταση αυτή καρατομείται η Αν. Αττική και καλέσαμε τόσο τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες όσο και τους συλλόγους να αναδείξουν το θέμα και να πάρουν πρωτοβουλίες και να μπλοκάρουν την πρόταση του Υπουργείου, καθώς βρισκόμαστε πια στο τελικό στάδιο για την οριστικοποίηση των αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, όπως έγραφαν και στο υπ.αριθμ. 17 ενημερωτικό τους οι αιρετοί των Παρεμβάσεων στο ΠΥΣΠΕ Ανατ.Αττικής:

«το ΥΠΕΘ στέλνει πρόταση αναμοριοδότησης με στόχο τον εξορθολογισμό των σχολικών μονάδων και καλεί τις Ομοσπονδίες να στείλουν προτάσεις!!! Το ίδιο έκανε το ΥΠΠΕΘ με τα υπηρεσιακά συμβούλια και τελικά πέταξε τις προτάσεις τους στο καλάθι των αχρήστων.

Τι τις ήθελε τις προτάσεις αφού αγνόησε παντελώς ακόμα και αυτή των ΠΥΣΠΕ δηλαδή ακόμα και τη γνώμη των δικών του στελεχών - δ/ντών εκπαίδευσης; Φαίνεται για άλλη μια φορά ότι ήθελε απλά να νομιμοποιήσει προειλημμένες αποφάσεις;;»

Με έκπληξη είδαμε ότι στην Αν. Αττική μείωσε, σε όλα τα σχολεία με τις δυσκολότερες συνθήκες, τα μόρια. Συγκεκριμένα στο σύλλογο μας σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου υποβαθμίζονται:

Ονομασία Νέα Μόρια Παλιά μόρια Πρόταση ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ
Δ. Σ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ & ΟΛΟΗΜΕΡΟ  ΝΗΠ. 2 3 4
Δ.Σ  ΚΑΤΩ ΣΟΥΛΙΟΥ & ΟΛΟΗΜΕΡΟ  ΝΗΠ. 2 3 4
1ο & 2ο  Δ. Σ. ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ & ΟΛΟΗΜΕΡΟ  ΝΗΠ. 1 2 1
Δ.Σ  ΑΝΘΟΥΣΑΣ & ΟΛΟΗΜΕΡΟ  ΝΗΠ.

        1               

      2

             1

         

Ενώ σχ. μονάδες στις οποίες το ΠΥΣΠΕ πρότεινε αναβάθμιση παραμένουν στα ίδια μόρια:

Ονομασία Νέα Μόρια Παλιά μόρια Πρόταση ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ
1ο, 2ο, 3ο, 4ο ,5ο ,6ο ,7ο  ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 2 2 3
1ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ & 1ο -2ο -3ο ΟΛΟΗΜ.ΝΗΠ.ΜΑΡΑΘΩΝΑ 2 2 3
1ο,2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ 2 2 3
1ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ - ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ 2 2 3
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ 2 2 3
3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ 2 2 3
ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  & ΕΙΔ. ΝΗΠ.ΡΑΦΗΝΑΣ – ΝΤΑΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 2 2 3
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ & ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠ. ΤΥΜΒΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 2 2 3
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ 2 2 3

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τη σοβαρή μείωση στα μόρια των  σχ. μονάδων:

  • Παραμένει ανοιχτό το εάν η νέα μοριοδότηση θα ισχύσει και αναδρομικά, αποτελώντας θέμα πολιτικής βούλησης του Υπουργείου. Παρά την πρόσφατη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ που κρίνει «σφόδρα αμφίβολη» τη συνταγματικότητα μίας ενδεχόμενης προσπάθειας να προσδοθεί αναδρομική ισχύ σε όποια νομοθετική ρύθμιση που σχετίζεται με την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, η δυναμική μας παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη.
  • Εκμηδενίζεται και το τελευταίο κίνητρο των εκπαιδευτικών να υπηρετήσουν εκτός αστικών κέντρων.
  • η στελέχωσή των απομακρυσμένων σχολείων γίνεται πλέον ακόμα δυσκολότερη .

Τι πραγματικά εξυπηρετεί η νέα αυτή μοριοδότηση;             

  • συνδέεται και στοχεύει στη μεγαλύτερη και ευκολότερη υποχρεωτική κινητικότητα των εκπαιδευτικών, εκεί που θα υπάρχει η ίδια πλέον μοριοδότηση, σε κοινές περιοχές και όμορα σχολεία;
  • συνδέεται αυτή η εξέλιξημε τις ομάδες σχολείων που εισάγει με την πρόταση του το Υπουργείο για τις νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού έργου;Το Υπουργείο επικαλείται τις αλλαγές στον οδικό χάρτη της Ελλάδας και την ευκολότερη προσβασιμότητα στα σχολεία. Να θυμίσουμε ότι οι μεγάλοι αστικοί ή υπεραστικοί άξονες είναι εξαιρετικά δαπανηροί γεγονός που καθιστά απαγορευτικήτη χρήση τους.

    Η αστική συγκοινωνία ανύπαρκτη και η υπεραστική απρόσιτη.  Άρα τα σχολεία, που «έρχονται πιο κοντά» σε απόσταση ή χρόνο, παραμένουν δυσπρόσιτα λόγω του υψηλού κόστους μετακίνησης.

Η νέα μοριοδότηση εκτός από τις συρρικνωμένες μεταθέσεις ( 1 στις 10) , μετατάξεις, αποσπάσεις καθορίζει και τις τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων που είναι στη διάθεση.

ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στις αρχές του έτους 2017 (Φεβρουάριος) .

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Ανατ. Αττικής (23/1) στέλνει στους προέδρους των ΔΣ πρόσκληση κατάθεσης πρότασης εκ μέρους των συλλόγων για την επικείμενη αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων που θα συζητηθεί σε σχετική συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ.

Ο τότε και τώρα Πρόεδρος του συλλόγου και μέλος των Προοδευτικών Ρευμάτων, από αμέλεια, ολιγωρία ή μικροπολιτικό σχεδιασμό δεν φέρνει το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ του συλλόγου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διατυπωμένη πρόταση.

Τόσο η  αιρετός και αντιπρόεδρος του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου» όσο και ο αναπληρωτής αιρετός και μέλος του Δ.Σ του Δελμούζου, σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις τους προς αυτόν είχαν επισημάνει την  κρισιμότητα και αναγκαιότητα ύπαρξης πρότασης, καθώς είχαν ήδη κατατεθεί  οι προτάσεις  των άλλων συλλόγων-ΕΛΜΕ  ώστε να μπορεί η αιρετός, να τις υποστηρίξει στο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Ακολούθησε σειρά ολόκληρη καταγγελιών από την παράταξη των «Προοδευτικών Ρευμάτων»   « Αλ. Δελμούζος»  ότι οι αιρετοί τόσο των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ  όσο και του ΠΑΜΕ επεδίωξαν και διαμόρφωσαν πρόταση για να ικανοποιήσουν τους άλλους συλλόγους και συνειδητά να αδικήσουν τις σχολικές μονάδες του συλλόγου "Αλ. Δελμούζος".

Γιατί άραγε έπρεπε να μεσολαβήσουν όλα αυτά για να συγκαλέσει ο Πρόεδρος των Προοδευτικών Ρευμάτων το ΔΣ , να παρουσιάσει εντέλει την πρόταση μοριοδότησης της παράταξης του και μέσα από τη διαδικασία να καταλήξουμε σε ομόφωνη απόφαση ;

Γιατί έπρεπε να γίνουν όλα αυτά μετά το ΠΥΣΠΕ και όχι πριν ; (Μήπως  για να μπορέσουν να υλοποιήσουν για μια ακόμη φορά  τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια ;)

Στην πραγματικότητα, ακόμα και σε αυτό το ζήτημα, αποδεικνύεται ότι δεν τους ενδιαφέρει το θέμα και το αποτέλεσμα αλλά το πως θα αντιπαρατεθούν, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, με τους αιρετούς των αντίπαλων παρατάξεων που τους θεωρούν τους βασικούς τους εχθρούς.

Ένα χρόνο αργότερα γνωστοποιείται η πρόταση του υπουργείου για την αναμοριοδότηση  ( 8/12/2017) που ουσιαστικά καρατομεί  τις περιοχές του συλλόγου μας και δεν δέχεται ούτε καν αυτή τη πρόταση του ΠΥΣΠΕ που είναι πολύ  κοντά στην πρόταση του συλλόγου.

Περιμέναμε δυο (2) μήνες αργότερα (παρά την άμεση ενημέρωση των αιρετών των Παρεμβάσεων και το κάλεσμα για δυναμική αντίδραση του συλλόγου προς κάθε κατεύθυνση (καταγγελία του υπουργείου, προειδοποίηση στη ΔΟΕ να μην αποδεχτεί αυτή την πρόταση  σαν βάση ) μια έστω αναφορά σε αυτή από τα στελέχη των «Προοδευτικών Ρευμάτων» ή τον Πρόεδρο του συλλόγου που μας είχαν καταγγείλει για «μειοδοσία».     

Ούτε μια κουβέντα.  Δεν βρίσκουν σκόπιμο να πουν ούτε λέξη - μη θιγεί το υπουργείο;;; Όταν τα ζητήματα ήταν σε επεξεργασία και επίπεδο προτάσεων , αντί να παρέμβουν στη συζήτηση κατήγγειλαν τους αιρετούς. Τώρα που το υπουργείο πάει να αποφασίσει αγνοώντας τις προτάσεις μας και καρατομώντας την περιοχή μας αντί να το καταγγείλουν και να πάρουμε μέτρα ως σύλλογος “κάνουν την πάπια”  :

  • Ενώ υπήρχε προγραμματισμένη πανελλαδική σύσκεψη των αιρετών και των προέδρων των συλλόγων από τη ΔΟΕ την Παρασκευή 8/2 ο πρόεδρος  δεν έθεσε θέμα να καθορίσει το ΔΣ τις θέσεις του συλλόγου για την τελική διαμόρφωση της ενιαίας πρότασης που θα διαμόρφωνε η ΔΟΕ όσον αφορά τα κριτήρια για όλη την Αν Αττική αλλά και συνολικά την Αττική με βάση τις προτεινόμενες από άλλους συλλόγους (με αντίστοιχα προβλήματα ) μοριοδοτήσεις και ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις πχ Δυτ. Αττική, Πειραιάς κλπ.Περιορίστηκε  στο να ορίσει για την εκπροσώπηση του συλλόγου τον αντιπρόεδρο .

Οι αιρετοί των Παρεμβάσεων Ανατ.Αττικής συμμετείχαν στη σύσκεψη, μαζί με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου μας, κατάφεραν να ξεπεράσουν διαφοροποιήσεις με άλλες περιοχές και να τεκμηριώσουν την ανάγκη να συμπεριληφθούν οι προτάσεις του συλλόγου ( μοριοδότηση με 5 μόρια των περιοχών Γραμματικού και Κ. Σούλι κατ’ αναλογία με τους δήμους  Ωρωπού και Μεγάρων , με 4 μόρια του Μαραθώνα κατ’ αναλογία με το Λαύριο και με 3 μόρια των Ν. Μάκρης - Ανατολής - Παμμακάριστου κλπ)  στην τελική διαμόρφωση της πρότασης της ΔΟΕ , Πρέπει Βέβαια να είμαστε σε επαγρύπνηση και να μη δεχτούμε τετελεσμένα από το Υπουργείο, καθώς ήδη έχει αγνοήσει ακόμα και την πρόταση του ΠΥΣΠΕ στην πρώτη φάση.

όσο για τα Προοδευτικά Ρεύματα έχουμε να πούμε ότι:

Σε μια περίοδο που υλοποιούνται τα σχέδια του ΟΟΣΑ, της ΕΕ του ΣΕΒ και του Υπουργείου για την περίφημη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (νέες μειώσεις μισθών, αύξηση του ωραρίου, αξιολόγηση, αποκέντρωση σε Δήμους περιφέρειες, μείωση χρηματοδότησης και αυτονομία της σχολικής μονάδας, ακόμα πιο σκληρή εφαρμογή της Υπ. απόφασης για το δημοτικό και το νηπιαγωγείο, εμπαιγμός  των αναπληρωτών) λείπουν πάντα από κάθε αγωνιστική προσπάθεια, πορεία ή συλλαλητήριο. Απουσιάζουν ακόμα και από τις κινητοποιήσεις στη δ/νση και τις κοινές παραστάσεις των συλλόγων.                                       Έτσι ο σύλλογος και οι συλλογικές μαζικές διαμαρτυρίες απαξιώνονται .                            Τους χαρίζουμε το συνδικαλισμό του διαδικτύου, των εντυπώσεων και των προσωπικών επιθέσεων . Δίνουμε τον αγώνα για ένα μαχητικό συνδικαλισμό που θα βάζει έμπρακτα και όχι στα λόγια και από μακριά τα προβλήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης που θα οργανώνει και θα δίνει το παρών στους αγώνες για την υπεράσπισή τους.