Παλλήνη: 15-2-2020                                                         Προς όλους

Αριθμ.Πρωτ.:   24                                                   τους συναδέλφους μας

 

 

Με αφορμή διαμαρτυρίες συναδέλφων για συμπεριφορές ορισμένων Διευθυντών σχολικών μονάδων

 

Επανειλημμένα ο Σύλλογος μας έχει δηλώσει ότι δε θα ανεχθεί αυταρχικές, αντισυναδελφικές και αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές διευθυντών εις βάρος συναδέλφων μας, οι οποίες επιβαρύνουν το κλίμα του σχολείου και τις σχέσεις στους συλλόγους διδασκόντων.  

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι επιβεβαιωμένες διαμαρτυρίες συναδέλφων για συμπεριφορές ορισμένων Δ/ντών ( ευτυχώς λίγων), σύμφωνα με τις οποίες :

  • Υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τους Συλλόγους Διδασκόντων, τις αποφάσεις τους καθώς και τους διδάσκοντες στα πλαίσια της λειτουργίας τους.
  • Προβαίνουν σε αυθαίρετες ερμηνείες νόμων
  • Καταστρατηγούν αυθαίρετα τα εργασιακά δικαιώματά των συναδέλφων ( π.χ. αδικαιολόγητη άρνηση χορήγησης αδειών ακόμη και προγραμματισμένων αιμοδοτικών, εργασιακό ωράριο κτλ)
  • Διοικούν το σχολείο μονοπρόσωπα με αδιαφάνεια ακόμη και για σοβαρά θέματα που αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας ( π.χ. το ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργίας του σχολείου δεν είναι αναρτημένο και αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, τι έχουν να κρύψουν άραγε; )
  • Χρησιμοποιούν καταχρηστικά και αλαζονικά τη θέση ευθύνης τους και με αυταρχικές πρακτικές και συμπεριφορές, με απαξιωτικές εκφράσεις, με διαταγές και απειλές θέτουν τους συναδέλφους σε καθεστώς απειλής κάτι που επιβαρύνει το κλίμα του σχολείου και τις σχέσεις στο σύλλογο διδασκόντων, δημιουργώντας ανώφελες τριβές που δυσχεραίνουν το έργο των εκπαιδευτικών στο σχολείο.
  • Ενθαρρύνουν τη δημιουργία ομάδων αρεστών και μη εκπαιδευτικών («κλίκες») παραχωρώντας «προνόμια» στους αρεστούς.
  • Αρκετές φορές οι ενέργειές τους είναι και εκτός των ορίων της νομιμότητας !

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, χωρίς να γενικεύει, αφού οι περισσότεροι συνάδελφοι Δ/ντές επιτελούν άψογα το έργο τους, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταδικάσει και να καταγγείλει τις επαναλαμβανόμενα αντισυναδελφικές και αυταρχικές αυτές συμπεριφορές συγκεκριμένων και μόνο Διευθυντών, τους οποίους δε θα διστάσει να κατονομάσει αν συνεχίσουν, και τους καλεί να μην καταχρώνται τη θέση τους με την επιβολή αυθαίρετων αυταρχικών και αντισυναδελφικών «κανόνων» στα σχολεία, αλλά αντιθέτως να φροντίσουν για την καλλιέργεια δημοκρατικού κλίματος και σχέσεων συναδελφικότητας, ισοτιμίας, αλληλεγγύης, διαφάνειας και συλλογικότητας προς όφελος εκπαιδευτικών και μαθητών.

Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι κυρίαρχο όργανο σε κάθε σχολική μονάδα είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων και ότι είναι υποχρέωση όλων μας να περιφρουρήσουμε και να στηρίξουμε την ουσιαστική λειτουργία του.

Ο Σύλλογος μας καλεί όλους τους συναδέλφους να καταγγέλλουν τέτοιες συμπεριφορές στα μέλη του ΔΣ και τους διαβεβαιώνει ότι ο Σύλλογος μας είναι και θα είναι δίπλα τους για να υπερασπίζεται και να κατοχυρώνει με κάθε τρόπο (συνδικαλιστικά αλλά και νομικά) τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και κυρίως την αξιοπρέπεια όλων των συναδέλφων μας.

Ο Πρόεδρος                                               Ο  Γεν. Γραμματέας

Σάββας    Σεχίδης                                     Κων/νος  Βερέτσος