Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της σελίδας facebook της Δ.Ο.Ε.

4/12/18

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις ημέρες μας, διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση και στην διαμόρφωση των απόψεων των πολιτών. Η ΔΟΕ, λειτουργεί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Face book, μια σελίδα με την ονομασία «ΔΟΕ- Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας » που την ευθύνη  της έχουν μέλη του Δ.Σ. της .

Η απουσία ελέγχου, ως προς τις εγγραφές  και παράλληλα ο μεγάλος αριθμός μελών της , κατέστησαν την σελίδα  στόχο ατόμων, με ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας , που καμιά σχέση δεν έχουν με την ΔΟΕ .

Δυστυχώς , οι απόψεις που δημοσιεύουν αυτά τα άτομα  δεν έχουν καμιά σχέση με  την συντριπτική πλειοψηφία, των θέσεων  του κλάδου, όπως αυτή εκφράζεται   από το σύνολο των παρατάξεων που εμπλέκονται με τα κοινά των εκπαιδευτικών. Αποτέλεσμα της παραπάνω τακτικής είναι η σελίδα της ΔΟΕ, να εκπέμπει εσφαλμένα μηνύματα για τις απόψεις και τις θέσεις του κλάδου και των συναδέλφων για όλα τα θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, δίνοντας στρεβλή εικόνα στην κοινωνία αλλά και στην  ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα .

Γνωρίζουμε πως η λογοκρισία είναι μακριά από την κουλτούρα και το δημοκρατικό φρόνημα των εκπαιδευτικών . Όμως η χωρίς κανόνες λειτουργία της σελίδας της ΔΟΕ , έχει φθάσει στο σημείο  να θίγονται βάναυσα δικαιώματα των μελών της. Το πλήθος  των κατευθυνόμενων   αναρτήσεων, που φθάνουν σε όρια εμμονής,  από συγκεκριμένα άτομα - τις περισσότερες φορές με ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας - αποτρέπουν το απλό μέλος της ΔΟΕ να δημοσιοποιήσει τις  απόψεις του . Ο τρόπος λειτουργίας του μέσου ουσιαστικά λογοκρίνει την δημοσίευση , αφού  καταπνίγεται από τις συνεχείς κατευθυνόμενες αναρτήσεις , οι οποίες κατακλύζουν την σελίδα .

Αποκλειστικά υπεύθυνα για την προστασία των δικαιωμάτων μας , είναι τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ , ως διαχειριστές της σελίδας. Συνυπεύθυνες όμως είναι και το σύνολο των παρατάξεων του ΔΣ της ΔΟΕ , οι οποίες δια της σιωπής τους επιτρέπουν αυτή την κατάσταση .

Καλούμε  τις παρατάξεις να λάβουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα  και προτείνουν τα συγκεκριμένα άμεσα μέτρα.

1.      Την άμεση διαγραφή όλων των μελών της σελίδας , που τα στοιχεία τους παραπέμπουν σε ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας ( όνομα , φωτογραφία ) .

2.      Την διαγραφή όλων των μελών της σελίδας , τα οποία θα χρησιμοποιούν την σελίδα , χωρίς να είναι εκπαιδευτικοί.

3.      Μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργηθεί νέα σελίδα με την σταδιακή επανεγγραφή των μελών της καταθέτοντας όμως αυτή τη φορά το Α.Μ. εκπαιδευτικού για να γίνουν μέλη.

Όλα τα παραπάνω απλά μέτρα, σε καμιά περίπτωση δεν λειτουργούν ως μηχανισμός λογοκρισίας για τα μέλη της ΔΟΕ , τα οποία θα μπορούν εκφράζουν επώνυμα και υπεύθυνα τις απόψεις τους, με αναρτήσεις ή σχόλια  .

Η εφαρμογή των προτάσεων μας μπορεί να ανατεθεί σε μια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης , μάλιστα θα ήταν ένα πρώτο βήμα για να της ανατεθεί και η διαχείριση της σελίδας αυτής. Το πλαίσιο της διαχείρισης (αριθμός καθημερινών δημοσιεύσεων - θεματολογία ) θα είναι αποκλειστική απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ .

Δημοκρατία σημαίνει υπευθυνότητα και ανάληψη της ευθύνης .

Ο Πρόεδρος                                               Ο  Γεν. Γραμματέας

Σάββας    Σεχίδης                                     Κων/νος  Βερέτσος